- patří ke krátkosrstým kočkám
- pochází pravděpodobně z Etiopie a patří tudíž mezi nejstarší známá plemena koček.
Vzhled
Středně velké, temperamentní a mrštné kočky s dlouhými, štíhlými končetinami. Jejich ocas je dlouhý a široký a nos je rovný a středně dlouhý. Mají poměrně velké uši, kulatou hlavu a dlouhý krk. Oči mají jantarovo-žlutou, zelenou nebo oříškovou barvu a jsou mandlového tvaru. Srst je hnědočerná, modrá, čokoládová, žlutohnědá, červená, atd. Bílá barva se toleruje jen na bradě a nozdrách. Jsou charakteristické především nezaměnitelným zbarvením srsti. Charakteristickým znakem je jejich kresba, tzv. tickin, která spočívá ve zvláštním zbarvení chlupů.
Temperament
Toto plemeno je sebevědomé, nesmírně aktivní a neúnavně běhá, skáče a šplhá. Šplhací vášeň by měla být dostatečně uspokojena různými odpočívadly či různými jinými vysokými atrakcemi určenými pro kočky jinak si kočka najde náhradu, kterou bude nevyhnutelně nábytek, záclony, lampy a podobně. Aktivní, nudící se habešské kočky si začnou vyžadovat velkou pozornost, protože nejsou rády samy, ale naopak – vyhledávají společnost, takže nejsou vhodné pro lidi, kteří pracují „od rána do noci“. Kočky jsou nehlučné a velice je potěší nějaký tělesný kontakt. Rády se učí různým kouskům, někteří jedinci tohoto elegantního plemena se snadno naučí otevřít dveře, aportovat menší předměty atd. Nevadí jim výjimečně ani cestování. Toto plemeno je temperamentní, zvědavé a hravé.
Péče
Srst nevyžaduje velkou starostlivost. Stačí ji přečesat kartáčem jednou za týden.
Podceňovat by se v žádném případě neměla návštěva veterináře, zvlášť kvůli kočičím zubům a dásním, habešské kočky jsou totiž náchylné na záněty a tvoří se u nich často zubní kámen. Neměli bychom je také nechávat o příliš velkém hladu, protože se nebojí si něco k snědku sehnat i na kuchyňské lince, případně ve špatně dovřené komoře a to není zrovna příjemná záležitost. Zároveň bychom neměli ani habešské kočky překrmovat, převážně masem v konzervách. Proto se doporučuje max. 1 plechovka s masem, nejlépe je, podávat ji po čtvrtinách.
- zdroje: Vyhledávač Google, Wikipedie